Beleggen en Social Media | VERSTANDIGE BELEGGERS

Beleggen en Social Media

Beleggen en Social Media

Al sinds jaar en dag is men bezig strategieën of methodes voor beleggen te bedenken waarmee eeuwige rijkdom en roem te behalen valt. Hieronder ziet u een korte clip uit De Wereld Draait Door over Beleggen en Social Media (14 februari 2012).

Sinds de introductie van de PC in de jaren tachtig van de vorige eeuw begon zelfs de kleine zelfstandige belegger zoals ik met een eerste eenvoudige spreadsheet om koers/winst verhoudingen in beeld te krijgen en op basis van historische verhoudingen aankoop en verkoop beslissingen te sturen voor hun beleggingen.

Daarna – met meer ‘computing power’ en ‘know how’- kon men aandelen koersen inlezen in zelfgemaakte algoritmes. Deze formules – professioneel ontwikkeld door econometristen (‘Quants’) – trachten de richting van individuele aandelen koersen te kunnen verklaren en daarmee te kunnen voorspellen. In de wens nog betere modellen te maken kwamen er steeds meer variabelen bij ook enkele die niet direct met financiën te maken hadden. Een belangrijke toevoeging uit de jaren negentig is de zgn. ‘Behavioural Finance’ dat inspeelt op de psychologie van de belegger.

Bijvoorbeeld het gedrag van beleggers is anders in opgaande markten (tijden van hebzucht) dan in neerwaartse markten (tijden van angst).

In een ‘Bull market’ is dividend rendement nauwelijks een belangrijke factor in het model. In een angstige ‘Bear market’ omgeving is deze factor juist enorm belangrijk.

Het is evident dat een verandering in beleggers sentiment en daardoor gedrag grote gevolgen kan hebben. Daarom is de hoofddoelstelling van de Verstandige Beleggers groep – het veranderen van het eigen gedrag. Anders geformuleerd: Hoe Verstandig te handelen (rationeel versus emotioneel) in een omgeving van Hebzucht en/of een periode van Angst.

 

Beleggen en het sentiment in de markt

Met de opkomst van Sociale Media zoals Twitter & Facebook zijn zgn. ‘Trending Topics’ m.b.t. beleggen meetbaar. Het Nederlandse bedrijf SNTMNT doet dit sinds 2011 (http://www.sntmnt.com) .

SNTMNT is een online tool die beleggers real time inzicht geeft in het online sentiment rondom 25 AEX fondsen en de index zelf dat plaatsvindt in social media. Recent onderzoek (Bollen, et al, 2010; Sprenger & Welpe, 2010; Van Leeuwen, 2011; Sehgal & Song, 2007) heeft aangetoond dat social media succesvol gebruikt kunnen worden om zowel aandelen koersfluctuaties en handelsvolume te voorspellen doordat online media voorlopen op traditionele media.

Berichten uit meer dan 10.000 online bronnen, waaronder Twitter en Facebook worden dagelijks gescand en ingedeeld in 5 verschillende “mood-states”. Dit classificeren kan momenteel met 80 procent zekerheid. Uit deze vijf mood-states ontstaat een sentiment indicator die voor ieder specifiek AEX aandelen fonds inzicht geeft hoe het online sentiment  zich ontwikkelt.

Naast het inzicht geven in de ontwikkeling van het online sentiment voorziet SNTMNT de belegger van meer relevante informatie dat kan helpen in de besluitvorming rondom zijn beleggingen.

Beleggen en Social Media

Verstandige beleggers beleggen met social media

Deel deze info: